
 

 

 

 

Dutch Tax Authorities publish Q&A document on Minimum Tax Act 2024  

On September 2, 2025, the Dutch Tax Authorities published the long-awaited Question 

& Answer (Q&A) document regarding the Minimum Tax Act 2024 (Wmb 2024). This 

Q&A document provides important clarifications on the application of the minimum tax 

rules (Pillar 2/GloBE) in the Netherlands and is intended to offer taxpayers practical 

guidance for implementing this complex legislation. Other relevant sources of 

interpretation include amongst others the consolidated OECD Commentary, 

parliamentary documents and tax policy statements.  

The Q&A document serves as a guideline and may be instructive for the interpretation 

of laws and regulations. The Dutch Tax Authorities have indicated that the document is 

dynamic and will be updated periodically based on experience in practice and 

international developments. No rights can be derived from the Q&A document. If you 

are seeking advanced certainty for your specific situation, it is possible to submit a 

request for a ruling (‘vooroverleg’) with the Dutch Tax Authorities.  

In this news item, we have highlighted a number of topics. In the coming weeks, we 

will address further topics in a series of news updates.  

The full Q&A document can be found on the website of the Dutch Tax Authorities or 

directly via this link. Note that currently, there is no English document available.   

Distinction between IFRS and IFRS-EU: Article 1.2, paragraph 1, Wmb 2024 / 

10.1.1. OECD Model Rules (MR) 

The Dutch Tax Authorities clarify that, for the purposes of the Wmb 2024, both the 

application of Book 2, Title 9 of the Dutch Civil Code (‘Dutch GAAP’) and the 

International Financial Reporting Standards as endorsed by the European Union, 

commonly referred to as ‘IFRS-EU’, are considered local accounting standards. These 

standards may differ from IFRS as established by the International Accounting 

Standards Board (IASB), which does not qualify as a local accounting standard. 

Domestic Minimum Top-Up Taxes – application of the local accounting standard: 

Article 3.2, paragraph 3, juncto 8.13, paragraphs 3 and 4 Wmb 2024 / OECD 

administrative guidance 17 July, 2023 (several examples) 

The aforementioned distinction between IFRS-EU and IFRS is important for determining 

the financial reporting standard used for calculating the domestic minimum top-up tax in 

the Netherlands, particularly when the ultimate parent entity is established outside the 

European Union. The following can be derived from the answers to the four questions 

described in this context: 

• According to the Dutch Tax Authorities, it cannot occur that financial accounts 

have to be prepared according to a specific local financial reporting standard 

solely to meet obligations for calculating the domestic top-up tax. 

• When group companies established in the Netherlands have financial accounts 

based on Dutch GAAP (for example, for local financial statement filing 

purposes), as well as accounts based on IFRS or IFRS-EU (for consolidation 

purposes), the domestic top-up tax is calculated based on Dutch GAAP. This is 

because all group companies have reporting in a uniform standard. 

https://ffd.pleio.nl/page/view/bb72f163-7639-4763-b03f-93f7b2582487/va-wet-minimumbelasting-2024
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• When some of the group companies established in the Netherlands file separate 

financial statements in accordance with IFRS-EU and others in accordance with 

Dutch GAAP, the requirement that not all group companies have financial 

accounts based on the local reporting standard is met. According to the Dutch 

Tax Authorities, this is viewed from the perspective of both local standards: for 

all entities together, there is no reporting available in a uniform standard. 

Therefore, the domestic top-up tax is calculated based on the standard applied 

by the ultimate parent entity for its consolidated financial statements. In this 

context, the distinction between IFRS-EU and IFRS is relevant: if the ultimate 

parent entity located outside the European Union reports under IFRS, then not 

all group companies have financial accounts based on (uniform) IFRS-EU (the 

local financial reporting standard) available for the consolidated financial 

statements. 

• When, for a single Dutch group entity, only financial accounts based on IFRS-EU 

are available, while all other Dutch group entities have financial accounts both 

based on IFRS-EU (for example, for consolidation purposes) and Dutch GAAP, 

the domestic top-up tax must be calculated based on IFRS-EU. This follows 

from the included tie-breaker for reporting years from 2025 onwards, according 

to which the domestic top-up tax must be calculated using the local financial 

reporting standard that is available for each group entity established in the 

Netherlands. The distinction between IFRS and IFRS-EU is therefore relevant 

here as well. For the 2024 reporting year, the Dutch Tax Authorities state that, 

according to OECD guidelines, in order to benefit from the qualifying domestic 

top-up tax safe harbor in the aforementioned situation, the domestic top-up tax 

must be calculated based on IFRS (EU) as well. 

Treatment of changes to earn-out obligations after acquisition / disposal: Article 

6.2, paragraph 2, subparagraph c Wmb 2024 

The Q&A document discusses the possible application of the regime for Excluded 

Equity Gain or Loss as referred to in Article 6.2, paragraph 2, subparagraph c, Wmb 

2024 (Article 16(1)(c) of the EU Pillar 2 Directive and Article 3.2.1 MR). Pursuant to 

these provisions, among other things, gains and losses from a change in the fair value 

or a disposal of an Ownership Interest in a Constituent Entity that does not qualify as a 

so-called Portfolio Shareholding are, in principle, not included in the GloBE Income or 

Loss. A Portfolio Shareholding is defined as an Ownership Interests in an Entity that are 

held by the MNE Group and that carry rights to less than 10% of the profits, capital, 

reserves, or voting rights of that Entity at the date of the distribution or disposition. The 

following situations are discussed in more details:  

1. An Ownership Interest, not being a Portfolio Shareholding, is acquired, in 

connection with which the acquirer has entered into a conditional earn-out 

obligation. The question assumes that at the time of acquisition it was assessed 

as ‘more likely than not’ that the obligation would have to be paid, that the 

obligation was recognized in the financial statements under IFRS, and that the 

Ownership Interest is accounted for at fair value. At some point, the obligation is 

released, for example because a condition agreed upon in the earn-out (such as 

exceeding a certain EBITDA threshold) is not met. The release is recognized in 
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the income statement. The question is what impact this release has on the 

amount of GloBE Income or Loss. 

 

According to the answer, in this situation the regime for Excluded Equity Gain or 

Loss applies to the release of the obligation. The rationale is that, as a result of 

the release of the obligation, the fair value of the Ownership Interest in the 

financial statements changes as referred to in Article 6.2, paragraph 2, 

subparagraph c, first, Wmb 2024 (Article 16(1)(c)(i) Pillar 2 Directive and Article 

3.2.1(c) MR). The release is therefore eliminated when calculating the amount of 

GloBE Income or Loss. 

2. An Ownership Interest, not being a Portfolio Shareholding, is disposed of, in 

connection with which the seller obtains an earn-out receivable. At some point, 

this receivable lapses, for example because a condition agreed upon in the earn-

out is not met. The lapse of the receivable is recognized in the financial 

accounts. The question is whether the loss can be taken into account in 

determining the amount of GloBE Income or Loss. 

 

According to the answer, in this situation there is an Excluded Equity Loss. The 

disposal of the Ownership Interest in the Constituent Entity, in connection with 

which the earn-out receivable was agreed, qualifies as the disposal of an 

Ownership Interest as referred to in Article 6.2, paragraph 2, subparagraph c, 

third, Wmb 2024 (Article 16(1)(c)(iii) EU Pillar 2 Directive and Article 3.2.1(c) MR). 

The loss resulting from the lapse of the earn-out receivable must be considered 

as a loss arising from the disposal of an Ownership Interest as referred to in that 

provision, because the result on the receivable is directly related to the disposal 

of the Ownership Interest. The exempt result under that provision in respect of 

the disposal would have been lower if the earn-out receivable had not been 

recognized. The loss on the receivable can therefore not be taken into account 

in determining the amount of GloBE Income or Loss. 

For the sake of completeness, it is noted in the answers to both situations that, subject 

to conditions, it is possible to opt not to exclude Capital Gains or Losses. We refer to 

Article 6.2, paragraph 2, subparagraph c, first, final part and Article 6.2, paragraph 3, 

Wmb 2024 in conjunction with Article 2 of the Implementation Decree Wmb 2024. 

It is not clear whether these answers have been coordinated with the OECD. Nor is it 

known whether these answers are shared by the tax authorities of other jurisdictions 

that have introduced Pillar 2 measures. It should be noted that the scope of the term 

‘earn-out’ is narrower than the regime of Article 13(6) Dutch Corporate Income Tax Act 

1969, under which the participation exemption also applies to adjustments to the price 

at which a participation is disposed of or acquired. Finally, it is important to note that 

the conditions for the application of the participation exemption and the regime for 

Excluded Capital Gains or Losses with respect to entities are not identical. 
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Adjustments to tax expenses relating to prior years (‘prior year adjustments’) 

The Q&A document addresses, in several Q&As, the impact of adjustments to tax 

expenses relating to prior years (‘prior year adjustments’). Article 7.6 Wmb 2024 (Article 

25(1) EU Pillar 2 Directive and Article 4.6.1 MR) sets out how to deal with adjustments 

to the relevant taxes after filing the GloBE Information Return (‘GIR’). Article 7.6 Wmb 

2024 provides that if a Constituent Entity adjusts its liability for Covered Taxes for a 

previous Fiscal Year recorded in the financial accounts, this adjustment shall, in 

principle, be treated as an adjustment to the Covered Taxes in the Fiscal Year in which 

the adjustment is made. This applies both to situations where there is an increase in 

relevant Covered Taxes and to immaterial decreases (less than €1 million) in Covered 

Taxes (the latter being an option). Among others, the following questions are 

addressed: 

1. How should adjustments to Covered Taxes be handled before the GIR is filed? 

For example, if in Fiscal Year 2025 an adjustment is booked to Covered Taxes 

that relates to Fiscal Year 2024. 

 

The answer is that this question is still under consideration by the OECD, and it 

is expected that additional Administrative Guidance will follow. 

2. How should tax benefits relating to a pre-GloBE Fiscal Year be handled, for 

example a tax benefit relating to fiscal year 2023 but recognized in 2024? 

 

Although neither Article 7.6 Wmb 2024 nor Article 7.2 Wmb 2024 provide 

guidance on this, the answer indicates that it would not be in line with the 

purpose and intent of the Pillar 2 regime to retroactively include taxation of pre-

GloBE Fiscal Years in the amount of Covered Taxes. For this reason, the benefit 

from the adjusted Covered Taxes may be eliminated in 2024. However, how to 

deal with tax expenses relating to a pre-Pillar 2 fiscal year is not addressed in 

this context.  

3. How should the €1 million threshold be determined: in total or broken down by 

prior Fiscal Year? 

 

According to the answer, the effect of these adjustments should be assessed 

per specific prior Fiscal Year. As an example, a situation is mentioned where 

there is a net benefit of €700,000, consisting of a €1,500,000 benefit relating to 

2024 and an €800,000 expense for 2025. Both Fiscal Years must be assessed 

separately, which leads to the conclusion that the benefit must be allocated to 

2024 and the expense to the Fiscal Year in which the adjustment is booked. 

Hence, the taxpayer can not opt to choose for either amount.  

4. How should the term “Covered Taxes” in Article 7.6(1) Wmb 2024 be 

interpreted? 

 

Referring to the Consolidated Commentary to the MR published in 2025, the 

answer states that the term ‘prior year adjustments’ covers both current and 
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deferred tax, whether or not recalculated at a maximum of 15 percent. This 

clarifies that adjustments relating to temporary differences, which result in a net 

benefit due to the recalculation to 15%, can also lead to an adjustment for a 

prior Fiscal Year. 

Transitional rule regarding deferred tax assets 

Article 14.1 Wmb 2024 (Article 47 EU Pillar 2 Directive and Articles 9.1.1, 9.1.2, and 

9.1.3 MR) contains transitional rules concerning the ability to import deferred tax assets 

and liabilities into the regime of Wmb 2024 when that regime becomes applicable to a 

Group or Constituent Entity. The main rule is set out in Article 14.1, paragraph 1, Wmb 

2024 (Article 47(2) Pillar 2 Directive and Article 9.1.1 MR). In principle, and subject to 

conditions, deferred tax assets and liabilities that are reflected or disclosed in the 

financial accounts are carried over into the Wmb 2024 regime. Article 14.1, paragraphs 

2 and 3, Wmb 2024 set out several important exceptions to this main rule. 

The Q&A document discusses the content of Article 14.1 Wmb 2024 in detail. We 

focus here on one specific question regarding the scope of Article 14.1, paragraph 2, 

Wmb 2024. According to this provision, deferred tax assets relating to items that, 

pursuant to Chapter 6 Wmb 2024, are not taken into account in the calculation of GloBE 

Income or Loss, are not eligible for the regime of Article 14.1, paragraph 1, Wmb 2024. 

As a result, they cannot be imported into the Wmb 2024 regime or comparable foreign 

Pillar 2 regimes if those deferred tax assets have arisen as a result of a transaction that 

took place after 30 November 2021. The following question is addressed: 

1. Does Article 14.1, paragraph 2, Wmb 2024 apply to all deferred tax assets, or 

only to deferred tax assets relating to a permanent difference that has caused a 

GloBE Loss? And can the application of Article 14.1, paragraph 2, Wmb 2024 be 

avoided by demonstrating that a transaction was entered into in the ordinary 

course of business, and not with the aim of avoiding (potential) Top-up Tax as a 

result of the announced Pillar 2 legislation? 

 

According to the answer, Article 14.1, paragraph 2, Wmb 2024 should be 

interpreted broadly. It is not only an anti-abuse provision, but also ensures 

symmetry between the numerator and denominator of the fraction used to 

calculate the effective tax rate for the purposes of Wmb 2024. The restriction on 

recognizing a deferred tax asset at the start of the Transition Year therefore also 

applies to deferred tax assets relating to transactions that took place after 30 

November 2021 in the ordinary course of business, and that are related to an 

income item excluded from GloBE Income or Loss as referred to in Chapter 6 

Wmb 2024. There is no provision for a rebuttal or counter-evidence that no 

abuse is present. The answer also indicates that the rule of Article 14.1, 

paragraph 2, Wmb 2024 may apply to deductible liquidation losses as referred to 

in the participation exemption, which, pursuant to Article 6.2(c) Wmb 2024, 

cannot be taken into account. This is somewhat remarkable, since Article 2 of 

the Implementation Decree Wmb 2024 provides that, under certain conditions, 

liquidation losses may still be taken into account in determining GloBE Income 

or Loss under the Wmb 2024 regime. Apparently, liquidation losses falling 
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within the scope of Article 14.1, paragraph 2, Wmb 2024 cannot benefit from 

this relief under the Implementation Decree. The answer also refers to the 

Administrative Guidance published by the OECD in January 2025, which shows 

that the rule of Article 9.1.2 of the MR—and consequently also Article 14.1, 

paragraph 2, Wmb 2024—should be interpreted broadly. The essence of this 

guidance can also be found in paragraphs 8.3 through 8.7 of the Consolidated 

Commentary on Article 9.1.2 of the MR (pp. 257 and 258). Apparently, the 

Dutch Tax Authorities do not consider it necessary to amend the text of Article 

14.1, paragraph 2, Wmb 2024 to take into account the OECD’s clarification of 

the scope of this provision. 

Questions? 

Do you have questions about the application of the Wmb 2024 or the implications of 

the Q&A document for your organization? Or do you have a specific question you would 

like to submit to the tax authorities? Please contact your regular advisor at Meijburg & 

Co or one of our Pillar 2 specialists. We are happy to assist you.  

 

KPMG Meijburg & Co 

September 5, 2025 

The information contained in this memorandum is of a general nature and does not address the specific 

circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to provide accurate and timely 

information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that 

it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate 

professional advice after a thorough examination of the particular situation. 


