Invloed WKO installatie en zonnepanelen op fiscale beleggingsinstelling

31 maart 2023
WKO zonnepanelen

Vandaag, 30 maart, zijn op de website van de Belastingdienst kennisgroepstandpunten gedeeld waaruit blijkt hoe de Belastingdienst denkt over bepaalde fiscale vraagstukken. Voor een fiscale beleggingsinstelling (‘fbi’) met vastgoed zijn ook enkele standpuntenmemo’s gedeeld, bijvoorbeeld de invloed van een WarmteKoudeOpslag-installatie (WKO-installatie) of de aanwezigheid van zonnepanelen.

Het standpunt van de Belastingdienst is dat een investering in een WKO-installatie de fbi-status niet in gevaar brengt. De Belastingdienst is wel van mening dat een belastingplichtige de fbi-status kwijt kan raken als zij met de WKO-installatie energie levert aan derden dus aan niet-huurders. De enige manier om daaraan te ontkomen is door middel van een goedkeuring te vragen die onder bepaalde voorwaarden kan worden afgegeven.

Verder is de vraag gesteld of bij de verhuur van onroerend goed, waarop door de verhuurder zonnepanelen zijn aangebracht, sprake is van meer dan uitsluitend “beleggen”. Het standpunt van de Belastingdienst is dat door de verhuurder van onroerend goed nog steeds uitsluitend wordt belegd, zoals vereist voor de toepassing van de fbi-status, wanneer met voor de verhuur van dat onroerend goed noodzakelijke zonnepanelen op jaarbasis niet méér energie wordt teruggeleverd aan het net dan er ten behoeve van dat onroerend goed aan energie wordt afgenomen.

Deze visies van de Belastingdienst zijn relevant voor belastingplichtigen die opteren voor de fbi-status en vastgoed hebben met een WKO-installatie of zonnepanelen. Wil je meer weten over deze standpunten van de Belastingdienst of over andere fiscale vraagstukken? Neem dan gerust contact met ons op!

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.