Succesvolle editie Unseen 2023!

25 september 2023
unseen

KPMG Meijburg & Co is trotse hoofdsponsor van Unseen Photo Fair, de internationale kunstbeurs die is gewijd aan de avant-garde van de hedendaagse fotografie. Afgelopen elfde editie - 21 - 24 september 2023, Westergasterrein Amsterdam - was een groot succes en liet zien dat de natuur voor kunstenaars van over de hele wereld een bron van inspiratie én van zorg is. De benadering van het thema gebeurde vanuit een breed spectrum aan invalshoeken, variërend van klassieke thema's als landschap of stilleven tot documentaire projecten over sustainability en de impact van de klimaatcrisis.

Roderick van der Lee, directeur van Unseen: "Het was prachtig om te zien dat er dit jaar zo duidelijk een thema is dat kunstenaars van over de hele wereld bezighoudt. De natuur wordt in al haar facetten belicht en op allerlei manieren verbeeld, wat wederom de veelzijdigheid demonstreert van de foto als object. Van historische cyanotypie tot artificial intelligence op basis van de hersengolven van de kunstenaar, op Unseen is het complete en rijke spectrum van het fotografisch medium vertegenwoordigd."

Aan de beurs namen ook dit jaar weer zo'n zeventig galeries uit binnen- en buitenland deel, waaronder een aantal nieuwkomers. Daarnaast namen zeventig uitgevers deel aan de Book Market en zorgde een reeks van boekpresentaties, signeersessies en 'talks' van fotografen ook dit jaar voor een levendige ambiance. Ook Meijburg & Co had dit jaar weer een eigen Lounge met expositie van de Meijburg Art Commission (in de Westerliefde).
Unbound was verder voor de derde keer op rij onderdeel van Unseen. In het naastgelegen gebouw op het Westergasterrein doet de onafhankelijke stichting Unbound onderzoek naar de grenzen van het fotografische universum. Wisselende gastcuratoren presenteren jaarlijks een selectie van opzienbarende installaties, waarin fotografie zich verbindt met genres als sculptuur, digitale kunst, videokunst of performance art.

Meijburg Art Commission

Unseen en KPMG Meijburg & Co zijn sinds 2015 trotse partners, vanuit de gedeelde visie dat kunst een platform is voor vernieuwende perspectieven die bestaande patronen doorbreken. Kunst inspireert en stimuleert ons om met een andere bril naar de samenleving te kijken. Samen hebben we daarom de Meijburg Art Commission opgericht.

Tussen 2015 en 2021 was de Meijburg Art Commission een 'site specific commission', die jaarlijks aan een kunstenaar werd toegekend om een kunstwerk te creëren dat zich verhoudt tot de kantoren en praktijk van Meijburg & Co. Winnaars waren onder meer Anouk Kruithof, Hideyuki Ishibashi, Marleen Sleeuwits en Popel Coumou, die met hun werk elk op hun eigen unieke manier reflecteerden op ons kantoor.

Vanaf 2022 vonden Meijburg & Co en Unseen de tijd rijp om het perspectief van de Meijburg Art Commission naar buiten te verplaatsen. Door hun unieke perspectieven helpen kunstenaars ons om op verschillende manieren na te denken over actuele thema’s in de samenleving of de rest van de wereld. 

Voor de 2023-editie met als thema 'Environment' zijn uit alle inzendingen vijf kunstenaars gekozen die tijdens Unseen zijn tentoongesteld in de Meijburg Lounge in de Westerliefde. In hun aangrijpende presentaties, uitgaven en installaties vond zo een verkenning plaats van de relatie tussen mens en milieu. Tijdens deze 2023-editie werd de Meijburg Art Commission tijdens de opening van Unseen op 21 september j.l. uiteindelijk uitgereikt aan Mathieu Asselin.

Na deze bijzondere editie, kijken wij alweer uit naar Unseen 2024!

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.