Organisaties moeten duurzaamheid meten en inzichtelijk maken. Hoe men bijdraagt aan duurzaamheid en prestaties op het gebied van milieu-uitdagingen, het beheer van werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid van werknemers, en het besturen van de organisatie, inclusief beloningen en belastingstrategieën, wordt in overweging genomen.
De drie factoren bij het meten van en de rapportage over duurzaamheid
Environmental gaat na hoe een organisatie bijdraagt aan duurzaamheid en presteert op het gebied van milieu-uitdagingen, zoals afval, broeikasgassen en productie. Denk aan reeds bestaande belastingen die milieuvriendelijk gedrag stimuleren en milieuvervuilend gedrag beprijzen. In control zijn over de fiscale risico’s, fiscale kansen benutten en voldoen aan de fiscale wet- en regelgeving op het vlak van duurzaamheid is belangrijk. Op nationaal, Europees en mondiaal niveau volgen de tax sustainability ontwikkelingen zich in rap tempo op.
Social kijkt naar hoe een organisatie omgaat met zijn werknemers, zoals werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid. In het verlengde hiervan ligt 'responsible tax’: erkennen dat belasting de instapprijs is die we betalen voor een beschaafde en sociale samenleving. Een dialoog tussen bedrijven, belastingautoriteiten, ngo's en consumenten is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen. Om dit te stimuleren komen er steeds meer belastingvoordelen beschikbaar voor organisaties die deze sociale doelstellingen nastreven.
Governance onderzoekt hoe een organisatie bestuurd wordt door onder andere te kijken naar de beloningen en de belastingstrategie. Het creëren van vertrouwen bij stakeholders door transparant te zijn over de belastingpositie van de organisatie wordt benadrukt. De startpunten daarbij zijn: structuur aanbrengen in rapportages, de verwachtingen van stakeholders adresseren en het uitleggen van de bijdragen van de organisatie. Denk aan een zogeheten PACT-analyse (‘Purpose, Approach, Contribution and Tax’).