Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van vastgoed geldt doorgaans een overdrachtsbelastingtarief van 10,4%. Dit kan ook van toepassing zijn bij de aankoop van aandelen in een entiteit die vastgoed bezit. Soms kan een beroep worden gedaan op een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Het Vastgoed-team van KMPG Meijburg & Co beschikt over uitgebreide expertise om te helpen bij mogelijke overdrachtsbelastingaspecten.

Contact

Overdrachtsbelasting is in principe verschuldigd door de koper bij de aankoop van een onroerende zaak zoals een woning, bedrijfspand of stuk grond, of bij rechten op onroerende zaken zoals een opstalrecht of erfpachtrecht. Overdrachtsbelasting kan ook zijn verschuldigd bij de aankoop van aandelen in een rechtspersoon, zoals een nv of bv, waarvan de bezittingen voor het grootste deel uit onroerende zaken bestaan (‘onroerendezaakrechtspersonen’).

Voor de meeste vastgoedtransacties bedraagt het verschuldigde bedrag 10,4% van de waarde van het vastgoed. Bij de aankoop van een woning door een particulier die deze woning als hoofdverblijf zal gaan gebruiken, kan het verlaagde tarief van 2% van toepassing zijn of de startersvrijstelling. De verwerving van vastgoed of aandelen hoeft niet altijd te resulteren in heffing van overdrachtsbelasting. In bepaalde gevallen is bijvoorbeeld een vrijstelling van overdrachtsbelasting van toepassing.

Advies nodig?

KPMG Meijburg & Co heeft een gespecialiseerd Vastgoed-team voor vastgoedfiscale adviesdiensten. Van plan om een nieuw (bedrijfs)pand aan te schaffen, te verkopen, te herontwikkelen en behoefte aan overdrachtsbelastingadvies? We helpen graag om de overdrachtsbelastinggevolgen van de transactie te begrijpen en te bekijken of er mogelijkheden zijn om de verschuldigde overdrachtsbelasting te beperken of te voorkomen. Met onze specialistische kennis en jarenlange ervaring kunnen we optimaal van dienst zijn. Neem gerust contact met het Vastgoed-team van Meijburg & Co. Daarnaast verleent Meijburg & Co Legal juridische diensten.

Aankomende events

12
Sep

Webcast - Belasting- en sociale zekerheidsaspecten van internationale tewerkstellingen

18
Sep

Seminar - Prinsjesdagontbijt Brabant 2024

18
Sep

Seminar - Prinsjesdagontbijt Limburg 2024

19
Sep

Webcast - Prinsjesdag: wat kunnen we verwachten van het Belastingplan 2025?

 
19
Sep

Roundtable - Belastingplan 2025 Vastgoedsector

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.