WOZ en lokale belastingen

De WOZ-waarde van een huis of bedrijfspand wordt steeds belangrijker en moet dus correct zijn. Bovendien kunnen er aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd op lokale belastingen. Ontdek hier wat onze diensten kunnen betekenen.

Contact

De WOZ-waarde van uw huis of bedrijfspand wordt steeds belangrijker. De WOZ-waarde vormt namelijk niet alleen de basis voor de onroerendezaakbelasting (OZB), maar ook voor talloze andere belastingen. Het is dus van groot belang dat deze waarde niet te hoog is. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om te besparen op andere lokale belastingen. De professionals van KPMG Meijburg & Co helpen graag bij WOZ en gemeentelijke heffingen.

WOZ-waarde als basis voor belastingen

De WOZ-waarde vormt de basis voor de heffing van allerlei belastingen. Het gaat om de volgende belastingsoorten:

  • Onroerendezaakbelasting (OZB).
  • Andere lokale belastingen, zoals rioolheffing.
  • Fiscale afschrijving vennootschapsbelasting. U mag namelijk afschrijven tot de WOZ-waarde.
  • Energiebelasting. Hierbij kunnen WOZ-objecten worden samengevoegd.

Wettelijke regels

De WOZ-waarde en andere taxaties zijn niet zomaar met elkaar te vergelijken. Dit komt door de wettelijke regels. De WOZ-regels gaan bijvoorbeeld voorbij aan de verhuurde staat van een pand. Hierdoor ligt de WOZ-waarde vaak onder de marktwaarde. Daarnaast zijn er soms fiscale vrijstellingen van toepassing.

Beoordeling WOZ-waarde

Wat is de juiste WOZ-waarde van het bedrijfspand of huis? Een kritische beoordeling van de WOZ-waarde door onze experts kan duidelijkheid bieden. Dit kan leiden tot besparingen van duizenden euro's aan belasting. Ons team bestaat uit gespecialiseerde juristen en taxateurs die via een korte toets kunnen bepalen of een besparing mogelijk is. Zelfs als de monitoring van de WOZ is uitbesteed aan derden, kunnen wij de besparingen optimaliseren.

Als er een bezwaar- of beroepsprocedure nodig is om de besparingen te realiseren, kunnen wij deze voorzien. Indien gewenst, kunnen wij ook de volledige WOZ-administratie overnemen.

Lokale belastingen

Niet alleen is er veel besparing mogelijk op de OZB, maar ook op andere lokale belastingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Bouwleges
  • Precariobelasting
  • Rioolheffing
  • Toeristenbelasting

Advies nodig?

Benieuwd of de WOZ-waarde van een bedrijfspand of huis wel juist is? Hulp nodig bij het besparen op lokale belastingen? De specialisten van KPMG Meijburg & Co staan klaar om te helpen. Ons team richt zich dagelijks op advies over WOZ en gemeentelijke heffingen, waardoor deskundig fiscaal advies gegarandeerd is. We kijken ernaar uit om het probleem of vraag samen aan te pakken.

 

Aankomende events

12
Sep

Webcast - Belasting- en sociale zekerheidsaspecten van internationale tewerkstellingen

18
Sep

Seminar - Prinsjesdagontbijt Brabant 2024

18
Sep

Seminar - Prinsjesdagontbijt Limburg 2024

19
Sep

Webcast - Prinsjesdag: wat kunnen we verwachten van het Belastingplan 2025?

 
19
Sep

Webcast - Belastingplan 2025 voor woningcorporaties

 

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.