Chemische industrie

De chemische industrie staat voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van de beschikbaarheid en prijs van grondstoffen, arbeidskosten, energiekosten, gedifferentieerde percentages van economische groei en milieudruk. Deze uitdagingen zijn van invloed op bedrijfsmodellen, toeleveringsketens en waardecreatie en hebben allemaal een fiscale invalshoek.

Nieuws

Belastingtrends in de chemische industrie: ESG, internationale belastingen, transfer pricing en tax controversy

In de chemische sector draaien de belangrijkste fiscale discussies om Environmental, Social en Governance (ESG), transfer pricing en tax controversy, alsook internationale fiscale ontwikkelingen.

Chemicals & ESG

ESG, met zijn steeds veranderende regelgeving op het gebied van milieubelastingen, stimuleert innovatie en veranderingen in de toeleveringsketen. Daarom is het belangrijk om stimulansen, subsidies en belastingvoordelen te identificeren en te claimen om innovatie, duurzame initiatieven in de toeleveringsketen en koolstofreductie te financieren.

Chemicals & TP

Nu chemische bedrijven veelal betrokken zijn bij complexe grensoverschrijdende transacties, is het noodzakelijk om een proactieve benadering te hanteren bij de aanpak van nationale- en internationale vraagstukken in verband met transfer pricing en indirecte belastingen.

Chemicals & Pillar 2

Op transparante wijze omgaan met belastingdiensten en andere belanghebbenden is noodzakelijk om compliance met wet- en regelgeving te garanderen en vertrouwen binnen de sector te bevorderen.

Tegelijkertijd zien we een toename in (grensoverschrijdende) tax controversy als gevolg van tax audits door de belastingdiensten, onder meer over transfer pricing, vaste inrichtingen en de allocatie van functies en risico’s – veelal gerelateerd aan intellectueel eigendom.

Pillar 2 en de chemische industrie

De gevolgen van de Pillar 2-regels voor chemische bedrijven kunnen aanzienlijk zijn; gezien de aard en omvang van veel chemische bedrijven zullen veel ondernemingen in de sector waarschijnlijk de omzetdrempel van EUR 750 miljoen halen en geraakt worden door deze regels. Aangezien chemische bedrijven aanzienlijk verschillen op het vlak van hun bedrijfs- en (historische) belastingstructuren en het belastingniveau waaraan ze onderworpen zijn – wat tax incentives of soortgelijke belastingvoordelen kan omvatten – kunnen deze regels allerlei verschillende effecten hebben en leiden tot een hogere (of lagere) belasting ten opzichte van ondernemingen buiten de sector.

Wij bieden organisaties uitgebreide ondersteuning bij het in kaart brengen van de gevolgen van Pillar 2 en/of het aanpakken van vragen over datasourcing die gepaard gaan met de naleving  en compliance van Pillar 2. Dit omvat doorgaans hulp bij het uitleggen van de complexe regels, het inzichtelijk maken van de gevolgen en het ontwikkelen van een strategie om compliant te worden, inclusief een gap-analysis van datasourcing- en management.

Hoewel multinationals na het eerste jaar van implementatie 15 maanden de tijd hebben om hun eerste GloBE-informatieaangifte in te dienen, leert de ervaring ons reeds dat het een uitdaging kan zijn om de juiste gegevens uit de organisatie te krijgen, en dat de impact van de regels (in termen van extra belastingen of nalevingsverplichtingen) soms wordt onderschat.

Specialisten over de hele wereld

Als onderdeel van het wereldwijde netwerk van KPMG maken wij gebruik van ons uitgebreide bereik en expertise in de chemische industrie buiten Nederland, door verbinding te maken met belastingspecialisten in belangrijke wereldmarkten, waaronder de Verenigde Staten, China, India, Zwitserland en Europa. Deze strategische positionering maakt snelle aanpassing aan veranderende wereldwijde omstandigheden mogelijk, en zorgt voor de levering van de nieuwste inzichten en oplossingen.

Advies nodig?

Ons netwerk wordt versterkt door sterke relaties met relevante sectorverenigingen, waardoor ons advies voorop blijft lopen op het gebied van industriële ontwikkelingen en regelgeving. Regelmatige interacties met deze verenigingen en de Nederlandse Belastingdienst en Douane stellen ons in staat om voorop te blijven lopen in de industrietrends en complexe belastingkwesties aan te pakken, waaronder die welke voortkomen uit nieuwe regelgevingen in de chemische sector. Wij bieden eersteklas belastingadvies en strategieën om deze uitdagingen effectief te navigeren. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze specialisten.

   

© 2024 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.